Zahryznite sa s nami do starých odrôd ovocia!

21. augusta 2017

Keď je reč o jedálničku našich predkov, debata sa väčšinou končí pri haluškách a pirohoch. Uznajte, že takéto dennodenné menu by bolo trochu nudné. Preto sme radi, že tento stereotyp v Trochu inak narušíme. Zdanie totiž môže klamať. Čo sa týka ovocia, tak určite.

Vedeli ste, že naši prarodičia poznali rádovo viac odrôd jabĺk a hrušiek ako poznáme my? A že niektoré z týchto skvelých a šťavnatých odrôd už nikdy neochutnáme, lebo jednoducho zanikli? Je to smutné, no v posledných rokoch začalo blikať svetielko nádeje v podobe skupiny mladých ľudí, ktorí sa rozhodli zachrániť čo sa ešte dá. Naša septembrová hosťka Andrea Uherková nám o tom povie viac.

Popri práci v Centre environmentálnej a etickej výchovy Živica sa Andrea venuje doktorandskému štúdiu na Fakulte ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene. V rámci štúdia skúma a zachraňuje staré a krajové odrody jabloní, hrušiek a tiež oskoruše. Získané informácie sumarizuje a vyhodnocuje, čím, aj keď si to skromne nepriznáva, prispieva k zachovaniu kultúrneho dedičstva. O svojich poznatkoch dokonca nedávno vydala knihu určenú pre stredné hotelové školy a akadémie.

Okrem „koštovky“, ktorú pre vás pripravujeme, bude reč aj o tom, aký mali staré odrody význam v kuchyni našich prababičiek, prečo je dobré ich chrániť a vrátiť naspäť na trh a aký môžu mať ekonomický význam pre lokálne ekonomiky.

My sa už neviem dočkať. Hlavne tej „koštovky“! 🙂

A čo vy? POSLEDNÉ vstupenky na septembrové Trochu inak kúpite TU.

Ďakujeme našim partnerom

Podporujeme