25 rokov žil s kmeňom Pirahã. Teraz príde do Trochu inak!

22. januára 2018

Detstvo amerického lingvistu Prof.Daniela Everetta nebolo idylické. Vyrastal na ranči ako syn kovboja, ktorý mal celoživotný problém s alkoholom. Sám Daniel Everett v tínedžerskom veku experimentoval s drogami a pre komplikovaný vzťah s otcom ušiel z domu. Jedného dňa sa pod vplyvom LSD zatúlal do kostola v San Diegu.

Túto historku by sme nespomínali, keby natrvalo nepoznačila Everettov život. V kostole stretol rodinu misionárov Grahamovcov a zamiloval sa do ich dcéry Keren. Onedlho sa vzali. Daniel a Keren spolu študovali lingvistiku. Táto profesia ich spolu s deťmi zaviedla do amazonského pralesa ku kmeňu Pirahã. Úlohou Everettovcov bolo študovať jazyk kmeňa a konvertovať indiánov na kresťanstvo.

 

Problémy s vnímaním minulosti

Daniel Everett onedlho zistil, že splnenie misie bude oveľa ťažšie ako si pôvodne predstavoval. Pôsobenie v kmeni, ktorého život sa po stáročia takmer nevyvíjal, so sebou od začiatku prinášalo veľké množstvo prekážok. Jednou z najväčších bolo zvestovanie Kristovho života komunite, ktorej jazyk pracuje s minulosťou iba po úroveň starých rodičov. Pirahã sa dožívajú iba 40-45 rokov, preto pre nich nie je dôležité vnímať minulosť presahujúcu niekoľko desaťročí. Akýkoľvek hlbší ponor do minulosti vnímajú ako zbytočný aj preto, lebo v ich svete je nevyhnutné ísť vo všetkom „priamo na vec“. Bez informácií, ktoré by ich zaťažovali, vrátane tých historických.

 

Smrti sa neboja

Ďalšou zaujímavou skúsenosťou pre Everetta bol, z nášho pohľadu až neuveriteľne zmierlivý vzťah Pirahã k smrti. Jej hroziace riziko v prípade choroby vnímajú ako fakt, ktorému sa mimoriadne nebránia. Naopak, pripadá im neprirodzené brániť sa niečomu, čo je súčasťou štandardného kolobehu prírody.

Daniel Everett strávil v kmeni Pirahã neuveriteľných 25 rokov. Z jeho dvoch úloh sa mu podarilo naplniť iba jednu – naučiť sa jazyk. Čo sa týka druhej, teda šírenia kresťanstva, prišlo k paradoxnej situácii. Zatiaľčo indiáni Pirahã sa kresťanmi nestali, Everett o svoju vieru prišiel.

Život priniesol Danielovi Everettovi obrovské množstvo neuveriteľných zážitkov a my sme veľmi radi, že vďaka našej spolupráci so Sokratovým inštitútom, zavíta aj do Trochu inak. Vstupenky na 12.marca kúpite TU.

Ďakujeme našim partnerom

Podporujeme